Грижа за мебели и аксесоари KARE

alt
Как да поддържаме мебели и аксесоари KARE

За да се радвате дълги години на вашите нови мебели, ние сме съставили някои инструкции и полезни съвети относно тяхната поддръжка. Като примери са дадени продукти за грижа за мебелите на марката KARE, но могат да се използват и други сходни продукти.

Ако имате нужда от допълнителна информация, нашите консултанти ще се радват да ви помогнат. В нашите магазини ще намерите и широк спектър от подходящи професионални продукти за грижа за мебели.

Общи съвети относно грижите за мебели от дърво, текстил и естествена кожа

• Влажността и температурата в помещението имат решаващо влияние върху живота на продукта от дърво, естествена кожа и текстил. Идеалните условия са влажност от 50% до 60% и постоянна температура в помещението от 20°C. При тези условия дървесината не се свива и не се разширява, което означава, че не се допуска образуването на пукнатини. В действителност обаче жилищата не са лаборатории, в които условията са винаги еднакви и няма колебания в температурата и влажността. Когато стаите се отопляват през зимата, въздухът често е сух и топъл, а когато през пролетта топъл ветрец влиза през прозореца, той носи влага със себе си. Фактът, че естествените материали реагират на тези условия, е напълно нормално явление. В резултат на това, когато отоплявате и проветрявате дома си, не трябва да мислите само за собственото си усещане – вашите мебели също оценяват балансираните атмосферни климатични условия.

• Важно е да избягвате пряка слънчева светлина. Нефилтрираните UV лъчи причиняват избледняване на цветовете и рано или късно ще повреждат дърво, боя и лак, текстил и кожа. Следователно, трябва да избягвате поставянето на мебелите на пряка слънчева светлина. Ако обаче помещението не позволява това и мебелите ви са изложени на слънчева светлина, можете да ги защитите чрез завеси. Blackout материите са най-ефективни. Дръжте ги затворени по време на периоди на силна слънчева светлина. За да избегнете сенки и следи, оставени от интензивните лъчи на слънчевата светлина, първите няколко седмици не трябва да поставяте никакви предмети върху новозакупени мебели. Имайте предвид, че иглолистната дървесината е особено чувствителна към светлина.

• Мебелите винаги трябва да се поставят на подходящо разстояние от радиаторите за централно отопление или други източници на топлина или студ.

• Всички почистващи и полиращи средства трябва винаги да бъдат тествани върху скрита част от мебелите.

Обща грижа за дървени повърхности

Като естествен материал, дървесината остава жива дори след производствения процес. По принцип, този материал не изисква много поддръжка, защото в края на краищата дори при естествени условия дърветата са изложени на вятър, слънце, дъжд и температурни колебания. В повечето случаи е достатъчно редовно да забърсвате дървените мебели с чиста, мека кърпа, без власинки.

Повърхностите могат да бъдат предпазени от драскотини по време на почистването, благодарение на обработката им с мебелен препарат за полиране. Независимо дали почиствате повърхността с или без такъв препарат, трябва да сменяте кърпата редовно, защото мръсна кърпа може да надраска повърхността на вашите мебели.

За успешна употреба на препарат за полиране, трябва да покриете повърхността на мебелите равномерно с препарата, но не твърде обилно. По-добре да използвате по-малко препарат и да повторите обработката според изискванията. Винаги трябва да полирате по посока на фладера, без много натиск, докато повърхността е напълно суха. Това ще осигури атрактивен блясък и устойчива на замърсяване повърхност.

Дърво с отворени пори като дъб и ясен не трябва да се бърше с влажна кърпа, защото влагата може да позволи навлизането на прах и мръсотия в порите на дървесината.

Подходящи продукти за грижа за мебели

Винаги трябва да използвате един и същ тип препарат за полиране. Ако редувате употребата на различни видове препарати на основата на масло и восък, мебелите ви може да станат на петна. Обикновено най-добрият избор е полирането на мебели с препарати на силиконова основа.

Лакирани дървени повърхности

Лакираните дървени повърхности са по-устойчиви и всяка мръсотия може лесно да се отстрани чрез избърсване с влажна кърпа. За тази цел може да използвате и почистващ продукт на KARE (Furniture Care, article-number: 25002). На всички аксесоари, които стоят на лакираната повърхност трябва да се залепят подложки от филц, които ще предотвратят появата на трайни драскотини.

Восъчни дървени повърхности

Мебелите от масивно дърво често се обработват с восък, за да му дадат естествен завършек. Поддръжката на този тип мебели е стандартна. Първо се почистват от прах с влажна кърпа, а след това се обработват с мебелна вакса (KARE Natural Care Wax). При полагането на ваксата, полирайте повърхността с мека кърпа без мъх.

Дори някои сериозни петна могат да бъдат премахнати с този специален продукт. В много упорити случаи, продуктът трябва да се нанесе върху специална полираща или шлифоваща повърхност, след което петното се разтърква.

Омаслени дървени повърхности

Нормалната мръсотия и петна лесно могат да бъдат отстранени от омаслени повърхности с влажна кърпа с чиста вода или със сапун. Когато повърхностите показват признаци на износване, може да използвате масло за дърво (KARE Natural Care Oil). Маслото се втрива по посока на порите на дървото с мека кърпа без мъх за около пет минути.

По-сериозната мръсотия или петна могат да бъдат внимателно шлифовани със шкурка Р280 и след това повърхността отново трябва да бъде омаслена. Препоръчваме това третиране веднъж или два пъти годишно. Какъвто и продукт да използвате, моля не забравяйте да го приложите първо на скрито място.

Трикове за премахване на щети върху дървени мебели

Премахване на петна- кръгове от чаши. Трябва незабавно да избършете петната от вода и след това да изтъркате засегнатата зона на сухо. Восъчните повърхности могат просто да бъдат третирани с ( KARE Natural Care Wax). Упоритите сиви петна и следи от вода или алкохол върху прозрачни лакови повърхности могат да бъдат премахнати или поне значително намалени от KARE Furniture Care art.no: 25002.
Протърквания и драскотини

Протъркванията и драскотините върху полирана дървесина могат да бъдат отстранени, като полирате няколко пъти с мека вълнена кърпа засегнатите места със смес от обикновен бистър оцет (оцетната есенция трябва винаги да се разрежда в съответствие с инструкциите на производителя) и равна част от неутрално масло. Дълбоките драскотини могат да бъдат попълнени с мебелен восък с подходящ цвят. В зависимост от повърхността, мебелитее трябва да бъдат защитени с лак , напр. KARE Furniture Care art.no: 25002.

Следи от удар и вдлъбнатини

Вдлъбнатините не са катастрофа: внимателно обработете всички следи от удар с шкурка, навлажнете вдлъбнатината и след това я изгладете с влажна кърпа и ютия. Платът трябва да е достатъчно влажен и ютията да не влиза в пряк контакт с дървесината. След като повърхността изсъхне напълно, отново я запечатайте.

Грижа за метални повърхности

Хром и никелирани повърхности

Всеки нежелан оксиден филм (омазнени участъци, черно обезцветяване) може лесно да бъде отстранен от сребро, месинг, бронз, мед и др. хромирани повърхности. Просто излъскайте предмета със силициев диоксид – естествен и нежен лак. Това третиране също ще гарантира, че тези повърхности са подходящи за използване при приготвяне на храна.

Полирането в същото време служи за защита от ново потъмняване и промяна в цвета. Преди употреба лакът трябва да се разклати добре. Нанесете достатъчно количество върху суха кърпа и го разпределете по цялата повърхност. Докато повърхността съхне се появява тънък филм сив прах, който след това изчезва при полирането с мека кърпа.

Повърхности от неръждаема стомана

Отпечатъци от пръсти и други повърхностни замърсявания най-добре могат да бъдат премахнати с помощта на микрофибърна кърпа, която може леко да се навлажни, ако е необходимо. Дори нормална кърпа за съдове е подходяща за тази цел.

Почистващият ефект се увеличава чрез добавяне на малко течност за миене на съдове, която разтваря мазнината. След всяко почистване, повърхностите от неръждаема стомана трябва да се изсушат старателно с кърпа без мъх.

Неподходящи почистващи препарати

Абразивните почистващи препарати не са подходящи за повечето метални повърхности. При неръждаемата стомана трябва също да избягвате почистващи препарати с високо съсдържание на дезинфектант и белина. Същото се отнася и за почистващите препарати, които съдържат киселина, сол и хлорид, което може да има отрицателен ефект върху устойчивостта на неръждаемата стомана към корозия.

Бъдете внимателни с неръждаемата стомана „на четки“

За да поддържате вида „на четки“ на тази специална структура, четканата неръждаема стомана трябва винаги да се избърсва по посока на пората на повърхността.

Предотвратяване на нови петна и замърсявания

Специални продукти за грижа на неръждаема стомана създават микроскопично тънко защитно покритие върху повърхността й. Този защитен филм предотвратява появата на нови пръстови отпечатъци и други форми на замърсявания върху неръждаемата стомана.

Грижа за пластмасови повърхности

Пластмасовите повърхности по принцип са лесни за поддръжка и почистване. Използвайте кърпа, навлажнена с вода и малко измиваща течност. След това подсушете повърхността. Памучен плат без мъх е най-подходящ за избърсване на пластмасови повърхности. Микрофибърните кърпи не са подходящи, защото могат да оставят малки драскотини върху пластмасовите повърхности.

Трикове за нежни и повредени повърхности

Ако повърхността е чувствителна, например боя гланц, поставете мека гъба в найлонов чорап. Това ще попие мръсотията, без да надраска повърхността. За тази цел е подходяща и кърпа от велур.

Ако на повърхността се появи драскотина, можете да я премахнете с обикновена паста за зъби. Просто нанесете малко паста за зъби на повърхността и полирайте с мека кърпа. След това отново избършете пастата за зъби с мека кърпа. Повърхността сега свети и е без драскотини.

Винаги трябва да избягвате използването на агресивни почистващи препарати като тези, които съдържат белина. Те атакуват повърхността на пластмасата и мръсотията се прикрепя още по-упорито към материала. Дори киселини като оцетна киселина ще навредят на пластмасовите повърхности.

Общи съвети относно грижата за кожените мебели

• Продуктът за грижа за мебелите винаги трябва първо да се тества върху невидимо място.
• Не трябва да нанасяте почистващите препарати директно върху петното, а вместо това да използвате мека, чиста бяла кърпа или мека гъба за нанасянето.
• Не използвайте неподходящи продукти като разтворители, лак за обувки, терпентин и др.
• Защитете мебелите си от излагане на пряка слънчева светлина.
• Кожените мебели трябва да се почистват от прах веднъж седмично с кърпа или с накрайник за тапицерия на прахосмукачка. Първо трябва да се уверите внимателно, че дюзата няма да причини драскотини! Честото почистване ще гарантира, че малки частици прах или мръсотия няма да проникнат в порите на кожата.
• Кожените мебели трябва да се обработват с подходящ продукт за грижа за кожата на всеки 3 до 6 месеца, но поне два пъти годишно. Следните инструкции се прилагат за пълнозърнеста кожа: като кожа от наппа, набук или велур и отворена гладка кожа, като анилинова кожа.

Грижа за кожа от напа

Преди и след зимния период на отопление мебелите ви трябва да се овлажнят с продукт за почистване на кожа или сапунена вода. За да поддържате еластичността на кожата, след процеса на почистване трябва да втриете мляко или пяна за кожа.

В допълнение на млякото за кожа, съществуват и крем за кондициониране на кожа, масло за кожа, балсам за кожа и уплътняващи продукти за кожа. В случай на петна, не трябва да използвате препарати за отстраняване на петна, които съдържат разтворители. Те са агресивни за кожата, обезцветяват я и я изсушават.

Съвет
В допълнение към нормалното мляко за кожа, гъвкавостта на кожата може да се стимулира и чрез смес от ленено масло и бит яйчен белтък, който е изключително подходящ за поддържане на еластичността на кожа от напа с боядисана повърхност.

Грижа за кожа набук

Кожата от набук може да бъде защитена от замърсяване, но не забравяйте да използвате подходящи продукти. Вашата набукова кожа може лесно да се почисти с малко сапунена вода, като се уверите, че кожата не се навлажнява много.

След процеса на почистване с вода и сапун е препоръчително леко да изчеткате повърхността със специална четка за набук, за да поддържате еднаква структурата на повърхност. В магазините за обувки например ще намерите подходящи четки. При почистване на набук трябва да избягвате използването на всякакъв вид крем или лак, защото това ще се отрази негативно на кадифената повърхност на кожата.

Специални инструкции за велур

Когато влурът е нов, грубата му повърхност придава вид кожен прах. Това е нормално и е резултат от метода на производство. Можете да премахнете този прах със специална гъба или почистваща кърпа или да го почистите с четка за кожа. След определен период от време тези фини прахови частици изчезват.

Грижа за анилиновата кожа

В случая с анилиновата кожа, е важно да се избягва влагата, тъй като кожата е отворена. Всякакви петна трябва да се отстранят незабавно с мека, абсорбираща хартия или плат. След това петното се почиства с кръгообразни движения с помощта на кърпа, навлажнена с дестилирана вода.

Не използвайте прекалено голям натиск, защото в противен случай петното ще навлезе по-дълбоко в материала. Накрая внимателно избършете повърхността още веднъж със суха кърпа.

Грижа за стъклени повърхности

Стъклените повърхности трябва да се почистват с вода и малко течност за измиване, ако е необходимо, като се използва мека кърпа или велурен плат. Продуктите за почистване на стъкло също са подходящи. Те се пръскат по повърхността и след това се избърсват с мека кърпа или хартиена кърпа.

Стъклото също може да се надраска и затова предметите с остри ръбове или грапави повърхности не трябва да се поставят директно върху стъклената повърхност. Нанесете филцови подложки върху основата на всички декоративни предмети, поставени върху стъклото.

Грижа за тапицираните мебели

Меката мебел не обича прах, който се установява невидимо в повърхността на тъканта и може в дългосрочен план да доведе до сив филм. Всяка влажност във въздуха след това ще свърже мъничките частици и ще ги накара да се залепят към влакната на тъканта.

Най-добрата поддръжка е редовното прахосмучене на тапицерията с накрайника за тапицерия на вашата прахосмукачка, за предпочитане на всеки две седмици. Нивото на мощността на прахосмукачката трябва да бъде ниско, за да се почиства внимателно тъканта. Препоръките за почистване на етикета на тъканта трябва да бъдат спазвани.

Независимо с какво е залята вашата тапицирана мебел, първо трябва да опитате да абсорбирате течността с хартиени кърпи или мека кърпа, без да упражнявате натиск. Избягвайте използването на разтворители, които могат да имат отрицателен ефект върху влакната на тъканта и нейните цветове.

За всичко, което е полепнало по тъканта, парченца храна например, е препоръчително да се използва мек почистващ препарат за текстил или сапунен разтвор.

Платове от микрофибър

Платовете от микрофибър се почистват лесно. Всички петна могат да бъдат почистени с вода и малко сапун. Ако е възможно, трябва да използвате дестилирана вода, защото тя не оставя котлени отлагания. Ако повърхността на почистения плат изглежда така, сякаш е замазана, можете да използвате четка за дрехи, за да възстановите структурата на изсъхналата вече повърхност.

Плоски тъкани платове

(гладки платове за тапицерия за разлика от текстила от велур или шенил). Съществува богат избор на тапицерии за мека мебел и няма съвети за грижа, които се отнасят за цялото разнообразие от видове тъкани. Единственото изключение е прохосмученето, което е подходящ за всички текстилни изделия, а за почистване трябва да използвате само продукти за грижа за текстил, които са подходящи за избраната тапицерия.
Премахване на петна от текстил със спрей или пяна за почистване на тапицерия

Нанесете почистващия спрей или пяна за тапицерия върху петното, оставете го да проникне в тъканта за 10 минути и след това внимателно го изчеткайте. След това е препоръчително да почистите целия диван по този начин, така че да не останат петна от вода или подобни следи.

Напръскайте цялата тапицерия, оставете спрея да проникне в тъканта в продължение на пет минути (ако тапицерията е наистина мръсна за 10 минути) и след това изчеткайте с мека четка за дрехи. Уверете се, че четкате само в една посока, така че тапицерията да има единен външен вид след почистване. След това забършете всички остатъци от препарата с хартиена кърпа.

Упорити петна по калъфи от текстил

Почистващия спрей/пяна обикновено не е достатъчен, за да се отървете от особено упорити петна. В такива случаи можете да използвате сода. Сложете гумени ръкавици и след това нанесете содата върху влажна гъба или кърпа.

Содата ще почисти по-стари петна, но има лек ефект на избелване, което означава, че първо трябва да я тествате върху част от мебелите, която не се вижда директно. Ако зоната, която сте почистили не изглежда по-светла на цвят, препоръчително е да обработите целия артикул по този начин.

Специална грижа за вълна, памук, лен и коприна

Почиствайте с прахосмукачка материята и от време на време я третирайте с мебелен шампоан или пяна с мек почистващ препарат. За почистване използвайте само дестилирана вода. Коприната трябва винаги да се почиства на химическо чистене, защото в противен случай могат да се образуват водни петна!

Велурени тъкани

Първо премахнете замърсяванията и праха с четка или прахосмукачка. След това проверете устойчивостта на цвета на тапицерията и годността на почистващия продукт, като го приложите върху скрита зона.

Ако не се появят видими петна, може да използвате продукта за почистване. Използвайте мека и чиста бяла кърпа. След като накиснете велура в средство за отстраняване на петна, внимателно разтрийте петното докато не изчезне.

• Влажните зони трябва да бъдат подсушени с абсорбираща кърпа или хартия
• Почистващото средство никога не трябва да се нанася директно върху тапицерията
• Почистете остатъците от почистващото средство с влажна кърпа
• Последната обработка винаги трябва да е по посока на влакното
• След почистване изсушете съответната зона възможно най-бързо (ако е необходимо със сешоар)
• След изсушаване всички упорити петна могат да бъдат изтъркани с мека кърпа, навлажнена с чиста нафта.


Промени във влакната на велурената тъкан

Ефектите от натиска, влагата и топлината, както и вида на тапицерията на основата и покритието може да доведе до повече или по-малко видими промени на влакната, които обикновено се наричат „лъскави зони“.

В зависимост от начина, по който светлината пада върху тях, тези области може да имат вид на петна. Такива промени в покритието са характерни за определен тип плат и не представляват намаляване на качеството. Опитът показва, че те често не могат да бъдат премахнати.

Специални съвети за текстил

Третиране на разтворими петна като кръв или яйце

Петната от кръв и яйца трябва да се третират само със студена вода. Топлата вода би нанесла само повече вреда, защото ще увреди яйчения белтък. Ако почистването с вода не е успешно, можете да третирате петното с разтвор от вода и шампоан.

В случай на сухи петна от кръв, може да се приложи разтвор на лимонена киселина, с 1 супена лъжица лимонов сок на 100 мл студена вода. С този разтвор навлажнете мека кърпа и след това, без да оказвате натиск, намажете петното, като постепенно работите от краищата към средата.

Третиране на неразтворими петна като мазнини, боя, лак или лак за обувки

Мазнини, бои, лак или лак за обувки могат да бъдат третирани само с достъпни разтворители като нафта или алкохол за почистване. Разтворителите могат да имат отрицателен ефект върху тъканта и следователно трябва да бъдат изпитвани върху скрита зона.

Восъчни петна

Ако восък от свещ е попаднал върху вашите мебели, първо трябва да се остави да изстине напълно. След това може да раздробите восъчното петно и да опитайте да премахнете отделните парчета внимателно. Ако е необходимо, може да обработите восъка с чиста нафта (след като първо проверите ефекта на място, което не се вижда директно!).

Изпитан метод е премахването на восъка с ютия върху попивателна хартия, но без пара. Повторете процеса на гладене, докато повече не се виждат следи от восък върху попивателната хартия.

Влажни петна

Веднага трябва да нанесете сол или талк на прах върху влажни петна и след това да оставите да подейства, така че влагата да не се разпространи. Оставете петното да изсъхне и след това избършете добре. Петната от вода ще изчезнат, ако навлажните четка с бял оцет, изчеткате петната и след това ги разтриете с влажна домакинска кърпа.

Следи от химикал

Просто напръскайте следите с лак за коса, оставете го да изсъхне и след това избършете. Ако следите не изчезнат напълно по време на първото нанасяне, просто нанесете втори път. Понякога се изисква няколко третирания.

Премахване на животински косми

За да премахнете космите от домашния ви любимец, просто почистете меката мебел с гумена четка.

Поглъщане на миризми

За да абсорбирате неприятните миризми (например в чекмеджетата или шкафовете), можете да напълните чаша със смляно кафе и да я поставите на съответното място. Кафето неутрализира всякакви миризми. Като алтернатива можете да използвате филийки лимон, поставени във вода, или купа с топло мляко.

Премахване на петна от микрофибърни тъкани

За да премахнете петна от тъкани от микрофибър можете да използвате следната техника: Първо използвайте гъба, за да намокрите петното за кратко време със сапунена вода. Избягвайте да търкате прекалено силно, в противен случай петното може да се увеличи. След това с лек натиск изгребете с лъжица към кърпата мръсната вода заедно с петното.

Вдлъбнатини на килима

Мебелите, с острите си крака и краища често оставят вдлъбнатини по килимите. Тези вдлъбнатини се отстраняват лесно: всичко, което трябва да направите, е да вземете няколко кубчета лед от фризера и да ги поставите върху вдлъбнатините.

В резултат на влагата, която се отделя при топенето на леда, влакната на килима постепенно отново се повдигат. Горещата пара също ще повдигне отновно влакната на килима. За целта трябва да използвате прахосмукачка, но ютия също ще ви свърши работа.

Поставете хавлиена или кухненска кърпа върху вдлъбнатината и изгладете частта от килима под кърпата при ниска температура. С навлизането на влагата в килима, влакната ще започнат да се покачват отново. Този трик работи особено добре с килими, изработени от естествени материали, като вълна.