alt
Съвети при избор на кухня

Кухнята винаги е била притегателен център в един дом, допринасяйки за топлината и уюта в него. В повечето случаи, кухнята се явява втората по важност в дългосрочен план инвестиция след банята. Затова е необходимо да й отделим нужното време и внимание при проектирането и избора на кухненско обзавеждане. В тази статия се надяваме да намерите полезни и практични съвети, които да Ви помогнат в това начинание.
Съвременната тенденция, кухнята да е в едно помещение със зоната за хранене и зоната за релакс поставя пред нас сериозно предизвикателство, затова е добре да работим с цялото помещение. Полезен инструмент е скица на помещението, с отбелязани размери на всички стени, чупки, врати и прозорци, ВиК изводи, ТV изход, както и височини на прозорци, особено ако са част от кухнята. Този план ще ни помага и до финалния етап, когато трябва да определим размера на пердетата или щорите.

Как да изберем цвят за кухня?

Цветовата схема е желателно да отразява нас самите, без да забравяме, че цветовете могат да влияят на нашето настроение. Да се обърнем към интериорен дизайнер е добър вариант, ако е предвидено в бюджета. Но дори и с негова помощ, е по-добре предварително да сме направили нашия колаж от идеи и цветови решения, които са ни вдъхновили. Може да разгледаме социални мрежи като Pinterest, Instagram, Facebook, откъдето да черпим вдъхновение.

В интернет пространството откриваме мечтаните кухни, както и цели интериорни решения. Достатъчно е всеки път, когато се появи вътрешното „уау“ да запазим снимката, като по-късно може да редуцираме колекцията. Важно е да обърнем внимание на онези повтарящи се идеи, които явно най- много са ни впечатлили в колекцията.
Посещението на мебелни магазини e следващия ход, за да се запознаем отблизо с предлаганите материали и цветни декори, техните качества и ценови диапазон. Това ни дава възможност също така да усетим комфорта на плавното затваряне на различни мебелни панти, водачи на чекмеджета, повдигащи механизми, изтеглящи кошници и други аксесоари.
Тук идва моментът да разгледаме и за подходящи кухненски маси и трапезни столове и техните цветови декори. Понякога това насочва избора ни към определен цвят за вратички и за кухненски плот.

Време е да потърсим консултация с проектант на кухни, за да ни изготви проект и оферта към него. Ако искаме да сравним цената на различни модели, е добре да се придържаме към едно и също разпределение на нашата кухня с базови механизми. За целта е важно да имаме списък с електроуредите, на които държим и някои техни размери. Полезна информация за проектанта е предназначението на кухнята – за дом или вила, както и бюджета, който сме решили да инвестираме.

Кухня по поръчка или модулна кухня?

От наименованието се подразбира, че при кухня по поръчка има по-голям избор на материали и цветове за вратичките на кухнята – ЛПДЧ, MDF с боя мат или гланц, естествен фурнир или масив с байц в цвят или с натурално масло. Тук пространството се оползотворява максимално съобразно нашите предпочитания, като може да се добавят различни видове механизми с плавно затваряне и декоративни елементи в зависимост от проекта.
Бюджетен вариант е да заложите на модулни кухни, където имаме фиксиран размер на шкафовете, но при по- внимателен подбор в конфигурация може да се получи до 90% усвояване на пространството. Тук намираме разнообразни варианти за фронт, изработен от MDF с PVC фолио. Тази технология дава възможност вратичката да е със заоблени ръбове (без кантове), фрезован релеф или гладка гланцова повърхност, с избор на цвят. Всеки модул е в отделен пакет и окомплектован с панти с плавно затваряне, а някои модели имат и плавно затваряне на чекмеджетата.
Който и вариант да изберем, в случай на лимитиран бюджет, не бива да лишаваме новата кухня от идеи и функционалност. Има възможност някои механизми, аксесоари или декорации да се добавят в последствие. Понякога и мечтания остров към кухнята може да се поръча допълнително.


Последна дилема – модна тенденция или вечна класика. Кухненското обзавеждане е свързано с не малко ресурси. Ако заложим на неутрална цветова гама, може да акцентираме нашия стил с ексцентрични плочки вместо термогръб или любимо фото изображение на принт стъкло.
След като сме избрали цветовата гама и модел на кухня идва предизвикателството да фиксираме конкретни цветове и материали за нашия интериор. Тук се включва и подовата настилка в съотношение към кухнеския плот и фронт. Практически няма ограничения за плота и гърба на кухнята, освен може би бюджетът.

Откъде да си поръчаме кухня?

През онлайн магазина на mebeli.kamko.bg имате възможност да поръчате отделни кухненски шкафове или цяла конфигурация. Може да направите запитване за кухня по Ваши размери, като за целта попълните нашия въпросник. Наш консултант ще се свърже с Вас.  За повече информация или консултация, заповядайте на място във физическите ни магазини в София или Варна.

mebeli.kamko.bg използва бисквитки. Разглеждайки този сайт Вие се съгласявате с използването на бисквитки.