Почистване на матрак в домашни условия

alt
Какво включва грижата за матрак?

Закупуването на подходящ матрак е най-добрата инвестиция, която може да направите, за да си осигурите качествен сън и почивка всяка нощ. Много потребители обаче не знаят, че матраците все пак имат определен срок за експлоатация, обявен от производителя. Обикновено това е между 7-15 години и зависи от издръжливостта на вложените материали, колко често го използвате и не на последно място – редовната поддръжка и почистване.

Поддръжката и почистването са изключително важни, защото в противен случай матракът се захабява, появяват се неприятни петна и миризми, а под повърхността на материята могат да се развият различни микроорганизми. Тази ситуация е особено неприятна и създава рискове за здравето на по-чувствителните хора (малки деца, бременни жени и възрастни), предразположени към развитието на алергии.

За да ви помогнем, в тази статия сме събрали множество полезни съвети за това как лесно и ефективно да поддържате матрака ви чист и в добро състояние, а също така как да го почистите в домашни условия.

Как да запазим матрака чист?

В следващите редове ще ви издадем няколко важни трика, с помощта на които да запазите матрака чист и да го предпазите от признаци на употреба като появата на неравности, петна, неприятни миризми и др. Имайте предвид, че колкото по-добре се грижите за него, толкова по-лесно ще ви бъде да го почиствате след това, а матракът ще изглежда като нов в продължение на години.

Едно от най-важните неща е да вземете подходящ протектор за матрак. Освен че ще осигури допълнителен комфорт при спане, протекторът ще минимизира възможността да изцапате матрака. Той е лесен за почистване и може да се пере в пералнята, което го прави още по-практичен и удобен избор.

В тази връзка, още един съвет е да избягвате консумацията на храна и напитки в леглото. Едно неволно разливане може да остави упорити петна.

Домашните любимци, като кучета и котки, е добре да имат ограничен достъп до вашето легло, тъй като те могат да бъдат носители на различни бактерии.

Идва ред да отбележим и важността от редовната смяна на спалното бельо – чаршафи, калъфки, завивки и т.н. Човешкият организъм често отделя различни секрети, кожни клетки и др., които са допълнителен фактор за поява на замърсявания.

За да минимизирате възможността от поява на неравности по повърхността на матрака, ако той е двулицев, може периодично да го завъртате и обръщате от другата страна.

Как да почистим матрака вкъщи?

За да удължите животът на вашия матрак, е добре периодично да го почиствате. Ето как може да направите това в домашни условия:

Започнете като премахнете спалното бельо и протектора от матрака. За да премахнете всякакви мръсотии, влакна и прах, минете повърхността на матрака с прахосмукачка. По възможност, използвайте приставка, подходяща за почистване на тапицерия. Не пропускайте да почистите от всички страни.

В случай, че забележите малки петънца, използвайте подходящ препарат за премахване на петна и го приложете локално в замърсената зона. Разтъркайте внимателно и премахнете препарата, като стриктно спазвате инструкциите за употреба на производителя.

За да дезинфекцирате матрака, посипете цялата му повърхност със сода бикарбонат. Това е един много често използван трик за домашно почистване на матраци. Содата има алкални свойства, които спират размножаването на бактериите. Необходимо е да оставите содата да престои поне 2-3 часа, за да има нужния ефект. След това внимателно почистете всички остатъци от нея с помощта на прахосмукачката.

Накрая е време да сложите отново изпрания протектор и спално бельо и сте готови. Така бързо, лесно и без особени усилия, може да поддържате вашия матрак чист и в отлично състояние.

mebeli.kamko.bg използва бисквитки. Разглеждайки този сайт Вие се съгласявате с използването на бисквитки.