Как се подрежда маса в 5 лесни стъпки?

alt
5 съвета за безупречно подредена трапеза

През годината не липсват поводи да съберете семейство и приятели около масата – рождени и имени дни, годишнини, посрещане на нов член на семейството, а защо не и без повод. Освен с вкусните и ароматни ястия, още един начин да впечатлите гостите си е с красиво подредена маса.
Вероятно сте виждали всички онези впечатляващи трапезни маси, с прекрасни прибори и сервизи, прецизно подредени в правилен ред и, разбира се, заобиколени от грабващи вниманието декорации. Ако се чудите как се подрежда маса, така че да изглежда сякаш за това се е погрижил специалист, тази статия е точно за вас. В нея ще ви покажем как може да постигнете стилна визия само в 5 лесни стъпки.

1. Съобразете аранжировката с повода

Първото нещо, което ви съветваме да направите, е да се съобразите с повода. Ако чакате важни гости и искате да създадете формална обстановка, то тогава непременно трябва да спазите етикета при такива събития. При тях декорациите са по-обрани и стилни, приборите, чиниите и чашите следват строга подредба, която не бива да нарушавате в никакъв случай.
Да си признаем обаче, не всеки ден кралицата идва на гости. Ако събирате близки и приятели на неформална вечеря, тогава може да си позволите повече креативност и да аранжирате свободно. Това ще създаде приятна обстановка и за гостите, които няма нужда да се чудят с кои от всички сервирани прибори да се хранят първо.

2. Изберете тема

Втората стъпка, която ще ви помогне много, е да изберете темата – т.е. да си представите какво искате да бъде цялостното излъчване на масата – може да бъде многоцветна или пък изчистена, със свежи цветя, морска и т.н. Така ще ви бъде и по-лесно да изберете цветова схема т.е. няколко цвята, които ще използвате за създаването на композицията. Добра идея е да заложите на 3-4 цвята, за да постигнете хармония и масата да не изглежда тежко.

3. Покривка или подложки за хранене?

Следващия важен елемент, който трябва да изберете, това е с какво ще покриете масата. Класическият вариант е покривка, съобразена с формата на масата. При формалните вечери е прието да има покривка.
Ако се събирате с приятели, може да пропуснете покривката. Особено ако имате красива маса от естествено дърво. Тя ще придаде повече детайли и характер на аранжировката. Може да добавите само тишлайфер по дължината на масата и подложки за хранене, които да се съчетават добре.

4. Как да подредите приборите и чиниите?

При официалните събития е прието да се спазва строг етикет относно подредбата на приборите за хранене, чиниите и чашите на масата. В центъра пред госта се поставят една в друга чинията за основното ястие и чинията (или купата) за предястието. Приборите се подреждат от отвън навътре в зависимост от реда на използване. От лявата страна се поставят вилиците, а от дясната – ножът и лъжиците.
Приборите за десерт се поставят над чиниите. Платнената салфетка стои от ляво до вилиците или е поставена в чинията. От горната дясна страна се сервират чашата за вино и чаша за вода. Приборите обикновено за сребърни, чашите – кристални, а сервизите са направени от порцелан – с изчистена визия или изящни декорации.
При неофициално събитие – не е нужно да поставяте всички тези прибори. Все пак може да се вдъхновите от подредбата и да запазите разположението на приборите и чашите от всяка страна, тъй като така ще бъде удобно и за гостите. За да запазите хармонията на масата, използвайте сервизи, така че всеки гост да има пред себе си еднакви чинии, чаши и т.н.

Вижте нашите атрактивни предложения на немския бранд KARE, с които ще блеснете пред Вашите гости, в секция Аксесоари за домакинството KARE.

5. Декорация

Декорацията е това, което придава атмосфера на масата и създава излъчването, към което се стремите. При по-официални събирания, декорацията обикновено е по-обрана, тъй като приборите и сервизите са изящни сами по себе си. Все пак може да се добавят свещници или аранжировки с живи цветя.
В останалите случаи може да добавите всичко, което желаете. Свещите са чудесен начин да създадете уют. Цветята пък придават свежест и цвят – ако не добавите към във ваза или друг съд, може да ги сплетете и да ги наредите в центъра на самата маса. Може да добавите всякакви платове, бляскави мъниста или камъни, дървени или плетени елементи и т.н.
Неща като малки почерпки или коктейли, могат да бъдат сервирани на помощна маса. Също така може да украсите столовете, за да отиват на темата, която сте избрали.
Разгледайте луксозните вази на KARE тук .

И така само в 5 лесни стъпки може да създадете перфектната маса. Развихрете фантазията си. Все пак ви съветваме да бъдете умерени, защото трябва да остане и достатъчно място, където гостите Ви да се нахранят.

mebeli.kamko.bg използва бисквитки. Разглеждайки този сайт Вие се съгласявате с използването на бисквитки.