Как да почистим дивана вкъщи?

alt
Съвети за по-дълъг живот на дивана

Диваните и канапетата са основен елемент в обзавеждането на всеки хол, затова е важно те да са стилни, удобни и не на последно място – чисти. Заради честата употреба, по този вид мебели лесно се появяват петна и замърсявания и те губят красивия си вид. Това обаче съвсем не означава, че трябва да се примирите със ситуацията. За да ви помогнем, в тази статия сме подбрали полезни и практични съвети, с помощта на които да освежите и изчистите вашия диван, така че да изглежда като нов.

Редовна поддръжка за лесно почистване

Ако диванът е стигнал до фазата, в която тапицерията е покрита с множество засъхнали петна от различен произход, а козината на домашния любимец се е превърнала в негово естествено покривало, почистването ще бъде много по-предизвикателно. Разбира се, това не означава, че не той не може да бъде почистен, но ще ви отнеме повече усилия и време.
За да бъде почистването лесно, съветваме ви редовно да поддържате дивана чист, като почиствате повърхностите с прахосмукачка, за да отстраните прах, косми и други замърсявания. В случай, че разлеете течност или храна, заемете се с отстраняването на петното веднага, защото ако го оставите да засъхне, почистването става много по-трудно. За да предпазите дивана си, практична идея е да използвате покривало за дивани от непромокаема материя, което ще спаси меката мебел от флумастерите на детето, петната и козината на домашния любимец.

Спазвайте инструкциите на производителя

Производителите на дивани и канапета обикновено предлагат инструкции, за да може лесно да се ориентирате какви почистващи средства и методи са подходящи за конкретния модел и кои е добре да избягвате. В случай, че не разполагате с такива, най-добре е да се съобразите с материала, от който е направена тапицерията.
Едни от най-разпространените варианти, които много хора избират за дома си, това са диваните с тапицерия от текстил, а също кожените дивани и канапета. Те изискват различен тип поддръжка и почистване.

Как да почистим дивана:

За дивани с текстилна тапицерия

Започнете като почистите повърхността на дивана с прахосмукачка. Влакната, оставени от домашните любимци, може да почистите, като използвате мека четка и нежно разтъркате. Повечето такива дивани имат възглавници, а понякога и седалки със сваляеми калъфки за по-лесно почистване. Премахнете ги и ги изперете в пералня на подходяща програма.
В случай, че диванът излъчва неприятна миризма, един достъпен и безвреден начин да се отървете от нея, е като го посипете със сода бикарбонат и оставете да подейства за няколко часа. След това я премахнете с помощта на прахосмукачката. Тя ще спре развитието на вредни микроорганизми и ще премахне лошия аромат.
Следващата стъпка е да се погрижите за петната. Използвайте подходящ препарат за почистване на петна от текстил – подобни ще откриете в почти всяка дрогерия. Нанесете го локално върху петното и следвайте инструкциите за употреба, за да постигнете най-добри резултати. Влажните места, където сте използвали препарата, минете със суха кърпа, за да попиете и да ускорите изсъхването. Това е важно, тъй като прекомерната влага създава благоприятна среда за развитие на бактерии.

За кожени дивани

Кожата е деликатна естествена материя, която изисква значителна поддръжка, за да я запазите в отлично състояние. Регулярно премахвайте насъбралата се прах, като използвате мека микрофибърна кърпа за целта. В магазините се продават специални препарати за почистване на кожа, като някои се предлагат и във формата на удобни влажни кърпички. Избягвайте твърде агресивните почистващи средства, които могат да увредят кожата.
Ако не сте сигурни дали препаратът е подходящ, то тествайте го първо върху много малка и по възможност невидима част на дивана, преди да пристъпите към употреба върху цялата му повърхност.
Това са няколко практични съвета за лесно почистване на дивани и канапета в домашни условия! За още полезни съвети разгледайте блога на mebeli.kamko.bg.

mebeli.kamko.bg използва бисквитки. Разглеждайки този сайт Вие се съгласявате с използването на бисквитки.