Съвети как винаги да имаме чист дом

alt
Как да имаме чист и подреден дом?

Ако сте честни със себе си, ще си признаете, че поне веднъж сте попадали в ситуация, когато хаосът превзема дома ви и имате чувството, че всичко е с краката нагоре. Разхвърляното и неподредено жилище обезателно влияе върху настроението ви, затруднява да се фокусирате върху нещата, които искате да правите и не на последно място – ви лишава от уютната и релаксираща атмосфера на вашия дом.
Още по-неприятно е, ако в такъв момент получите изненадващо посещение от приятел, който спонтанно е решил да ви дойде на гости. В случай, че при вас подобни ситуации са по-скоро ежедневие, а не изключение, то ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да имате винаги подреден и чист дом, в който да се насладите на щастие, уют и спокойствие.

Осигурете си достатъчно свободно пространство

Причината стаята да изглежда разхвърляна в много случаи се дължи на факта, че сте затрупани от вещи и всички те са извадени на показ. Колкото повече свободно пространство има в интериора, толкова повече той създава усещане за простор и подреденост. За да се справите с това, направете разчистване и премахнете мебелите и вещите, които не използвате. Част от тях може да дарите, да продадете или дори да ги преместите в друга стая.

Използвайте максимума на местата за съхранение

Местата за съхранение са най-добрият помощник за един чист и подреден дом, особено ако разполагате с ограничено пространство. Практична идея е да изберете легло или спалня с повдигащ се механизъм, която ще осигури допълнително място, където да съхранявате вещите си.
Гардеробът, освен за съхранение на дрехи и обувки, може да използвате също, за да приберете завивки, чаршафи и т.н. За по-обемните зимни якета или завивки, които няма да ви трябват в топлите дни, може да съхранявате във вакуумни пликове, които ще ви спестят изключително много място.

Открийте система за чистене, която работи за вас

Хората, чиито домове винаги са подредени, не са магьосници. Те просто са открили система за чистене, която се сработва с останалите задължения в графика им. Добра идея е да отделите време за основно почистване веднъж в седмицата – през уикенда, или в друг ден, когато сте свободни. Чистенето само веднъж в седмицата, обаче не е достатъчно по две причини. На първо място, веднъж щом разхвърляте, домът ви ще остане неподреден до следващото почистване. В допълнение, колкото повече задачи оставите за основното почистване, толкова по-трудно ще бъде то, а на вас ще ви липсва стимул да започнете.
В този ред на мисли, полезно е всеки ден да отделяте по малко време, за да подредите дадена стая, да почистите някой шкаф или хладилника. Така ще бъдете много по-удовлетворени и ще намалите безпорядъка и хаоса. Не забравяйте да бъдете стриктни и да спазвате графика, който сте си наложили. За да бъде по-лесно и приятно, разпределете задълженията си с хората, с които живеете заедно.

Избягвайте да се храните извън кухнята или трапезарията

Петната и остатъците от храни или напитки са сред главните виновници за замърсяванията и хаоса. Затова хранете се в само в кухнята или трапезарията и избягвайте да похапвате на дивана или в леглото. Един практичен съвет е да изберете кожени трапезни столове, които по-лесно се почистват, или да заложите на специални възглавнички, които да поставите върху столовете, за да ги предпазите. Почиствайте масата и измивайте съдовете веднага след ядене. По този начин няма да се насъбират мръсни съдове в мивката и кухнята ще бъде чиста и подредена.

Погрижете се да поддържате коридора винаги чист

Може би не сте се замисляли, но една голяма част от мръсотиите в дома влизат през входната врата. Постарайте се да се събувате пред вратата и използвайте постелка за почистване на обувките. За да организирате коридора, най-добре вземете специална поставка или шкаф за обувки. Пускайте прахосмукачка или почистете с метла веднъж дневно, за да сте сигурни, че няма да разнесете вкараните отвън замърсявания в дома ви.
С тези съвети и малко повече постоянство, ще превърнете дома си в едно приятно и винаги подредено място, което ще ви носи спокойствие и уют, всеки път, когато се приберете. Разгледайте нашия блог за още ценни съвети.

mebeli.kamko.bg използва бисквитки. Разглеждайки този сайт Вие се съгласявате с използването на бисквитки.