Как да изберем цвят за спалня?

alt
Как да изберем най-подходящите цветове за спалня

Спалнята е стая, отредена за пълноценна почивка и качествен сън. Затова когато избирате цветова схема, добре е да подходите внимателно към това решение. Причината е, че цветовете имат значение не само за естетиката, която ще излъчва пространството, но те също влияят върху начина, по който ще се чувствате.
Нашите сетива са устроени така, че свързват различните цветове с различни усещания и чувства. Едни от тях носят спокойствие, други ентусиазъм, а трети – меланхолия.
Ако искате да разберете как да откриете кой е най-подходящият цвят за вашата спалня, така че в максимална степен да отговаря на вашите нужди, то ето няколко много полезни съвета, който ще ви помогнат:

Съобразете цвета на стените с обзавеждането

В случай, че сте решили само да освежите стените и вече имате обзавеждане за спалня, то практична идея е да изберете цвят, който ще си отива с мебелите. Това представлява някакъв вид ограничение, но в крайна сметка постигането на баланс е важен принцип в спалния интериор, който ще ви гарантира хармония и спокойствие всяка нощ.
Ако мебелите и стените са в цветове, които изобщо не си подхождат, това може да ви накара да се чувствате напрегнати и уморени.

Неутрални цветове – класическия избор

Ако обаче сте решили да изградите интериора на спалнята си от нулата, тогава по-добре е първо да помислите за цветова схема, която да включва основен цвят (70%), вторичен (20%) и акцентен цвят (10%).
Разбира се, може да добавите още цветове и да промените съотношенията, но вариантът с три цвята е най-лесен за изпълнение, особено ако няма да използвате помощта на интериорен дизайнер.
Неутралните цветове са класически избор, който предлага редица предимства. На първо място, те създават приятна и релаксираща атмосфера, като позволяват на тялото ви да се отпусне по-лесно. Успокояващият им ефект ги прави идеално решение за спалнята, защото ще ви помогнат да създадете интимна и уютна обстановка.
Другото голямо предимство е, че се съчетават отлично с различни спални комплекти или декорации. Ако например искате да заложите на по-ярки нюанси в декорацията, неутралните стени ще внесат необходимия баланс.
Не на последно място, неутралните нюанси са класика, която никога не остарява и ще изглежда добре в продължение на години.
В случай, че сте почитатели на устойчивия интериор и не обичате да променяте дома си често, за да угодите на модните тенденции, естествените нюанси са правилното решение. Към неутралните нюанси се включват бяло, слонова кост, бежово, светло сиво и др.

 

Тъмни цветове за по-лесно заспиване

Не всеки би направил този смел избор, но е доказано, че тъмните цветове в спалнята като черно, тъмно сиво, зелено, зелено или кафяво, могат да създадат романтична и релаксираща атмосфера, а също така подпомагат по-лесното заспиване вечер.
За да не стане стаята твърде мрачна и меланхолична, добре е тъмните стени да бъдат компенсирани с подходящо осветление и спално обзавеждане в по-светли нюанси. Заложете на мебели в бяло или от светло дърво, които ще придадат по-нежно излъчване.

Ярките цветове са рискован избор

Всеки човек има своите предпочитания относно цветовете. Когато става дума за спалнята обаче, ярките цветове не винаги са подходящ избор. Причината затова е, че те стимулират мозъчната активност и правят заспиването много по-трудно.
Ако тъмните или неутрални нюанси ви се струват твърде скучни и искате повече цвят, тогава заложете на пастелни тонове. Те са свежи и пъстри, но приглушеното им излъчване носи усещане за комфорт, мекота и хармония.
Така ще ако сте решили да експериментирате, но не искате да разваляте спокойствието на съня си, то пастелно розово, прасковено, синьо или дори жълто да отличен вариант.
Кой е най-подходящият цвят за спалня според вас? Споделете в коментар.