Как да проектираме и обзаведем малка кухня?

alt
Може ли малката кухня да бъде функционална и как

Кухнята е сърцето на един дом. Често това е мястото, в което не само готвим, но и се събираме със семейството, посрещаме гости, работим дори. В много от съвременните апартаменти обаче кухнята е малка или е част от по – голяма стая. А това означава само едно – имаме много ограничена площ, на която да проектираме и обзаведем нашата малка кухня.


Когато правите проект за малка кухня, на първо място трябва да бъдете готови за компромис. Разбираемо е, че няма да може да сложите кухненски остров, хладилник side-by-side и голяма маса за хранене, но за сметка на това има много хитри начини, за да направите кухнята да изглежда и да се усеща по-голяма и просторна.


Съхранението е един от най-важните елементи. За да увеличите максимално всеки сантиметър, реорганизирайте онези неща, които не използвате толкова често и дръжте под ръка всички, които ви трябват в ежедневието.

Използвайте пространството на стената, за да създадете компактен дизайн

Високите стенни шкафове са подходящи за тесните кухни, защото заемат много непотребно иначе пространство и издължават визуално стаята.

Създайте оптична илюзия с помощта на цвят

Хитър начин да направите стаята „по-голяма“ е да сложите горни рафтове или шкафове в цвета на стената. Така те се сливат и усещането е за повече простор и въздух.Изберете неутрална цветова схема

За да бъде една малка кухня лека и ефирна, заложете на неутрална цветова схема. Това не означава обаче само бежово или бяло. Бледо жълто, кремаво или пастелно синьо на кухненския гръб, плочките или плота са идеи за по-различна, но и за по-просторна малка кухня.

Инвестирайте в системи за гъвкаво съхранение

В малка кухня трябва да мислите креативно, когато става въпрос за съхранение. Вместо да слагате шкафове, помислете за пегборд или за метални тръби, на които да закачите кукички.

Излъжете окото с дръзка настилка

За да излъжете окото от усещането за обем, насочете вниманието към…пода. Ярко подово покритие като стилен килим или геометрични плочки ще добавят цвят, но няма да претрупват визуално стаята.

Скрийте уредите в шкафа

За да не изглеждат повърхностите претрупани, приберете тостера, чайника и кафе машината в шкаф. Може да изберете модел с падаща вратичка, за да е по – лесно ваденето или да превърнете малкия непотребен ъгъл в своеобразна кафе станция.

Маса и кухненски остров в едно

Ако мечтата за кухненски остров не ви напуска, помислете дали да не комбинирате с трапезната маса – 2 в 1. Така ще имате и повече работна повърхност, около която може да подредите ниски бар столове и да използвате като маса за хранене. Имайте предвид обаче, че тази опция не е най-доброто решение за семейство с деца, защото традиционно плотът е по – висок от стандартната маса.

Открити рафтове

Откритите рафтове са все по – често срещан елемент в съвременните кухни, а за малката стая са чудесно решение. От една страна те са подходящи, защото не създават усещане за претрупаност, вещите са лесно достъпни, но имайте предвид, че трябва да ги поддържате подредени и да сте готови на често почистване от прах.

Използвайте страниците на мебелите

Страниците на мебелите са идеални, за да закачите релси или поставки и да държите там малки вещи. Огледайте и за местата, където има загубено пространство, като пролуките между рафтовете, в задната част на шкафовете, под мивката, неизползвани ъгли и первази. Подреждайте навсякъде, където можете, и се отървете от кухненски съдове и уреди, които рядко се използват или имат само една цел.

Увеличете размера на мивката

В малката кухня може да няма място за съдомиялна машина, затова помислете за двойна мивка. Така ще има достатъчно място за миене и за слагане на мръсните съдове, без да претрупвате плота.
Още полезни съвети за интериора на вашия дом ще откриете в блога на mebeli.kamko.bg!

mebeli.kamko.bg използва бисквитки. Разглеждайки този сайт Вие се съгласявате с използването на бисквитки.