5 идеи как да обзаведем малка спалня

alt
Предизвикателствата при обзавеждане на малка спалня

Спалнята е пространството в дома, което е посветено на комфорта и удобството и което ни помага да се насладим на спокоен сън и ревитализираща почивка всяка нощ. Затова начинът, по който ще изберете да обзаведете и декорирате спалнята, оказва голямо значение върху начина, по който ще се чувствате, върху качеството на съня и продуктивността ви. Предизвикателството става още по-голямо, когато разполагате с малка спалня.
Това в никакъв случай не означава, че не може да създадете една подредена, модерна и комфортна стая. Ако се чудите как да го постигнете, в тази статия ще ви издадем някои от тайните трикове на професионалните интериорни дизайнери, с помощта на които да създадете усещане за пространство и свобода във вашата малка спалня. Вижте кои са те, защото ви гарантираме, че ще намерете вдъхновение и свежи идеи за вашия собствен амбициозен проект.

Планирайте внимателно спалното обзавеждане

Ако спалното  ви пространство  е ограничено, тогава не бързайте да се впускате в необмислени покупки. Вместо това направете предварителен план и помислете как оптимално да се възползвате от мястото, с което разполагате. Ако имате възможност изпразнете стаята напълно и помислете къде е най-добре да разположите големите и най-основни мебели – това са легла, гардероби или шкафове. След като знаете къде и  как ще ги разположите, добавете по-малките елементи около тях.

Отървете се от ненужни мебели и декорации

Практично решение за малките спални е да се придържате към по-минималистичен стил. Поставянето на твърде много мебели и декорации претоварва обзавеждането и създава задушаващо усещане, което ще ви попречи да релаксирате пълноценно. Затова махнете всички неща, които не използвате, а само взимат така или иначе малкото останало място. Да се разделите със сантиментални вещи е трудно, но когато го направите, сами ще усетите свободата и простора в спалнята ви. Освен това, може да вдъхнете нов живот на тези вещи като намерите място за тях в други стаи или пък ги дарите за добра кауза.

Осигурете достатъчно място за съхранение

За да създадете подредена и приятна обстановка, имате нужда от достатъчно място за съхранение. Обикновено в малките спални не могат да вместят огромни многокрили гардероби, но има и други начини. Възползвайте се максимално от височината на стаята и изберете по-висок гардероб.
Що се отнася до спалнята ви, изберете легла с повдигащ се механизъм, които предлагат допълнително място за съхранение под матрака. Така ще имате достатъчно място за съхранение на сезонни дрехи, одеяла и т.н.
Не на последно място, етажерките и рафтчетата, които се инсталират на стената, могат да се окажат още едно практично място, където да подредите любимите си книги, цветя и други декоративни предмети, за да придадете повече уют и настроение на спалнята.

Поиграйте си с цветовете

Това е едно от първите неща, които всеки графичен дизайнер научава. Правилото гласи, че светлите цветове оптически правят стаята да изглежда по-голяма. Обратно, тъмните нюанси създават илюзията за по-малко и по-тясно пространство.
Затова, ако разполагате с малка спалня, всеки професионалист ще ви посъветва да се придържате към светли основни цветове. Това важи най-вече за стените, за спалните комплекти и подовата настилка. Това разбира се, не означава, че не може да добавите и по-тъмни нюанси, но по-добре те да бъдат като акцентен цвят в обзавеждането.

Добавете големи и високи огледала

Още един хитър трик, с който ще създаде усещане за повече пространство, е като сложите големи и високи огледала в спалнята. Може да го направите върху вратите на гардероба, тъй като така е най-лесно. Друг практичен вариант е някоя от стените или дори вътрешната страна на вратата. С малък бюджет и без много усилия лесно ще създадете усещане за повече свободно пространство.
Това са няколко полезни съвета, с които интериорните дизайнери умело си служат, за да преобразят малки стаи. Вече и вие самите знаете как може да го направите. Така че, ако разполагате с малка спалня, вземете най-доброто от нея, като използвате тези практични трикове и идеи.

mebeli.kamko.bg използва бисквитки. Разглеждайки този сайт Вие се съгласявате с използването на бисквитки.