Как да изберете подходящо осветление за вашия дом?

alt
Основни критерии за избор на осветление

Изборът на подходящото осветление за дома е важно както от гледна точка на функционалността, така и що се отнася до създаване на уют и хармония в помещението. Различните видове светлина могат да повлияят на усещанията и емоциите Ви – факт, който е добре да имате предвид, когато решавате какво осветление да изберете.
За да бъде домът Ви достатъчно осветен и комфортен и не на последно място, за да създадете естетически интериорен дизайн, тайната се крие в многопластовото осветление. А ето и няколко полезни съвети, които издават интериорните дизайнери, с помощта на които да постигнете всичко това:

Топла, студена или неутрална светлина

По всяка вероятност знаете, че крушките имат различна цветна температура, която се измерва в Келвини (K). Обяснено накратко, тя показва цветът на светлината, която осветителното тяло излъчва и може да бъде разделена в три категории – топла, студена и неутрална светлина.
Топлата светлина е най-близо до естествената дневна светлина. Тя създава спокойствие и уют и помага да внесете повече комфорт в пространството. По тази причина, изборът на топла светлина е изключително подходящ за стаи  като спалнята, трапезарията и всекидневната.
Неутралната светлина е приятна и изключително подходяща за използване в банята, кухнята и всякакъв вид работни пространства (над кухненския плот, в домашния офис и т.н.).
Студената светлина, по-рядко се използва в дома. Тя по-скоро намира приложени в офиси или друг тип публични и административни сгради. Тя придава повече модерност, но и строг вид на пространството.

Какво е многопластово осветление и защо интериорните дизайнери го препоръчват?

Ако се доверите на професионалист, за да създаде осветлението в дома Ви, по всяка вероятност той ще Ви препоръча на изградите многопластово осветление. На първо място, защото е много по-функционално и удобно. Второ – с правилната комбинация от осветителни тела и цветовата температура, може да поставите акцент в пространството и да създадете хармонична атмосфера, на която ще се радвате всеки ден.
Базовият пласт включва осветлението, с помощта на което осветявате цялото пространство и можете спокойно да се движите из стаята. Обикновено тази светлина е мека и деликатна и не създава напрежение за очите. Осветителните тела, с помощта на които да постигнете това, са лампите за таван, LED лентите, или висящите полилеи с поне няколко крушки, които да осветят тавана и стените.
Вторият пласт на осветлението е акцентен. Както личи от името му, неговата задача е да фокусира вниманието в определена част на стаята. Това могат да бъдат произведения на изкуството, елементи на обзавеждането и др. Целта на този тип осветление е да добави повече контраст и драма в помещението, като го направи по-стилно. Отличен начин да изградите този акцентен слой са стенните лампи, лампионите или друг тип декоративно осветление.
Третият важен слой се състои от т.нар. функционално осветление, чиято задача е изцяло практическа. То прави стаята много по-удобна и комфортна. Това са нощните лампи, лампите за четене, настолните лампи, които може да сложите над бюрото си и дори допълнителното осветление върху кухненския плот, например. Това непременно ще улесни живота Ви и извършването на някои задължения.

Стилът е също толкова важен

Със сигурност идеята за многопластовото осветление е изключително практична. Но за да я изпипате до съвършенство, стилът също е от значение. Изберете осветителни тела, които да се комбинират добре едно с друго и да създадат хармоничен дизайн.
В случай, че не искате да отделяте голяма сума пари за осветителните тела, може лесно да откриете семпли и достъпни модели, които ще свършат чудесна работа. В онлайн магазина на  Kamko.bg ще откриете разнообразие от осветителни тела на атрактивни цени.
Ако пък сте от хората, които обичат да инвестират в обзавеждането на дома си, осветлението е чудесен начин да поставите още един акцент. Изберете бляскави дизайнерски полилеи, настолни лампи и лампиони с впечатляващ дизайн и високо качество, които ще добавят още повече елегантност и стил към интериора на Вашия дом.

В нашия сайт ще откриете богато разнообразие от луксозни осветителни тела - лампиони, полилеи, настолни лампи, стенни лампи, също и нетрадиционни крушки. Разгледайте ги тук - Осветление KARE